HISTORIEK

JUNIOR CLUB REVIVAL

  DANSORKEST

J U N I O R   C L U B  R E V I V A L

CONCERT

16 oktober 2020

GASTHOF PALACE   Kluisberg / Mont de L'Enclus

Het concert is verplaatst naar vrijdag 16 oktober

Nous reportons le concert au vendredi 16 Octobre

HISTORIEK VAN HET ORKEST ‘JUNIOR CLUB RONSE’


Aan de vooravond van de donkere oorlogsjaren werd in april 1940 door enkele Ronsische optimisten een nieuwe jeugdvereniging gesticht: de ‘Junior Club’. Het doel was om de plaatselijke jeugd te verenigen en plezier te laten beleven door het organiseren van dans – en muziekavonden, feesten, tafeltennis, kamperen met picknicks enz….


Dit gebeurde onder initiatief van Simonne Carton, Pierre Bellinck, Fernand en Lucien Deloose en Gilbert Scherpings.


Door de oorlog was de start niet evident. Het eerste feest van de Junior Club , geprogrammeerd voor 20 april 1941 in de dancing ‘Palace’ op de Kluis werd reeds verboden door de Duitse bezetter.


Door de bezetting was het moeilijk om enige activiteit voor de jeugd te organiseren en werden de activiteiten tijdelijk stopgezet. Pas na het einde van de oorlog in 1944 kon de Junior Club een echte doorstart maken.


De ‘Junior Club Ronse ‘ bestond uit verschillende secties. Zo waren er de secties tafeltennis, orkest en vermaak.


De sectie ‘orkest’ zag het licht toen Etienne Verschueren, lid en dirigent van de formatie ‘Eddy Show-orkest’ zijn legerdienst moest gaan vervullen en menig muzikant op dat ogenblik zonder orkest kwam te staan. Onder initiatief van José De Wolf, Fernand Deloose en Roland De Baets werd in 1947-1948 een orkest opgericht binnen de jeugdvereniging ‘Junior Club’.


Reeds in 1948 verzorgden ze een eerste optreden in dancing ‘Harmonie’ in Ronse.


Toen ze in 1950 gecontacteerd werden door Jan Vanmeerhaeghe , de nieuwe uitbater van dancing ‘Palace’ op de Kluisberg, kwam alles in een stroomversnelling. Algauw trad het orkest op in het ganse land, zelfs tot in Noord-Frankrijk. Het aantal optredens steeg van 34 in 1949 tot 79 in 1958, met daarboven op de activiteiten van het orkest in de ‘Palace’ waar ze elke zondag en feestdag optraden vanaf Pasen tot na de winterkermis in oktober.


Het hoogtepunt kwam in 1952 toen het orkest laureaat werd van het ‘Internationaal Jazz-festival’ georganiseerd door de ‘Hot Club de Belgique’ in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Op hetzelfde festival veroverde de toenmalige dirigent van de Junior Club, Roland Cardon, de eerste prijs als sax-sopraan. Bij die gelegenheid wijdde de BRT-radio een uitzending aan Jazz, waar de ‘Junior Club’ met lof werd overladen.


Kort nadien volgden de eerste opnames. Het orkest speelde vooral wat men nu ‘covers’ zou noemen, in het bijzonder covers van het orkest ‘The Chackachas’ dat bekend stond om zijn typische Zuid-Amerikaanse muziek.


In 1950 bestond het orkest uit volgende leden:


Roland De Baets op tenor-sax, Denis Cardon op eerste alto-sax, Gomar D’Holieslaeger op tweede alto-sax, Maurice Jouret op trombone, Léon Plume op trompet, Roger Torque op piano, Maurice Vanden Bossche op contrabas, viool en gitaar, en José De Wolf op drums en percussie.


Zoals in elk orkest was er nu en dan wel wat verloop. In de loop der jaren maakten ook André Geenens (accordeon en sax), José Plume (tenor-sax), Daniël Bogaert (bariton-sax) en Christiaan Risack (trompet en trombone) deel van het orkest.


De zang werd in de beginperiode vooral verzorgd door José De Wolf samen met de zangeressen Jenny Durant en Mady Lassaux. Vanaf 1962 kwamen Jonny en Joseane Verledens als zanger/gitarist en zangeres de formatie versterken.


De directie van het orkest lag initiëel bij Roland De Baets, later opgevolgd door Roland Cardon, Léon Plume en Denis Cardon.


De opkomst van de Rock & Roll lag aan de basis van het teloorgaan van het orkest de ‘Junior Club’. De kleinere en dus ook goedkopere rockorkesten overspoelden de markt. Er was geen plaats meer voor de grote dansorkesten. Op 1 juni 1965 werd het orkest ontbonden.


Later volgden nog enkele sporadische optredens in ‘bigbandformatie’, in Ronse o.a. in 1977 op de Montmartre-feesten en nog enkele jaren later ter gelegenheid van het bal van burgemeester Robert Van Winghene. Aan deze optredens werkten ook enkele groten der hedendaagse Belgische Jazz-muziek mee, met name Serge Plume (zoon van José) op trompet en ook Marc Godfroid op trombone.


Tot daar de historiek van het enige, echte orkest ‘The Junior Club’.MAAR……Aan de goede en leuke dingen des levens kan en mag immers geen einde komen.


In april 2019 kreeg Luc Delcoigne, als actieve muzikant in diverse jazz-, en rock/pop-bands, de plotse ingeving om de ‘Junior Club’ als orkest te laten herleven, al was het maar voor één avond.


Eerst was niet echt duidelijk hoe dit best zou gebeuren, maar aangezien het in 2020 exact 70 jaar geleden is dat de oorspronkelijke Junior Club zijn eerste vast contract had in de ‘Palace’ en dat van de muzikanten van toen nog slechts drie in leven zijn, nl. José Plume, Jonny Verledens en Joseane Verledens, was een teken dat het moment aangebroken was om de ‘mannen en vrouwen van de Junior Club’ van toen eens uitzonderlijk in de bloemetjes te zetten.


En waar kan dit beter dan in de oorspronkelijke zaal waar ze zoveel mensen lieten dansen en plezier beleven, met name ‘Gasthof Palace’ op de Kluisberg. De uitbaters van de ‘Palace’ stapten onmiddellijk mee in dit verhaal en stellen hun zaal ter beschikking voor een speciale ‘gala’ dans-/concertavond van het orkest ‘The Junior Club Revival’ op 16 oktober 2020.


Speciaal voor deze gelegenheid wordt een orkest samengesteld van topmuzikanten. Twee trompettisten en een trombonist zullen samen met vier saxofonisten en een volwaardige ritme-sectie het orkest samenstellen. Deze worden aangevuld door een zanger en zangeres alsook een gast-accordeonist.


Het wordt dus wat men kan noemen een ‘small bigband’. De hoofdbedoeling is echter om niet als jazz- of bigband-orkest op te treden maar wel als ‘dansorkest’.


Het optreden op 16 oktober 2020 wordt dan vooral gezien als een hommage aan de tijd van toen, met muziek zoals deze toen werd gespeeld, volledig live en akoustisch. Het repertoire van toen bestond uit de mooie Franse en Italiaanse chansons, swing en dixieland, jive en ook tango, mambo, chachacha enz … Het wordt een mooie retro-avond naar de fifties en naar de tijd van de grote dansorkesten.


Dit alles wordt in goede banen geleid door onze goede vriend en oud BRT-presentator Donaat Deriemaeker.


Aan het publiek wordt ook een inspanning gevraagd: de avondkledij van toen staat leuk … ook vandaag !

Maar boven alles ….Genieten en veel plezier maken !!!Voor één avond : ‘THE JUNIOR CLUB PLAYS AGAIN'(met dank aan Marc Decrits en de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse)JUNIOR CLUB REVIVAL   |   +32 (0)497 35 69 86   |   juniorclub@juniorclubrevival.be

Copyright @ Junior Club Revival